Yvonne van den Berg

Yvonne van den Berg

Onderzoeker, Radboud Universiteit

Basisonderwijs/Voortgezet onderwijs

  • Pesten, anders zijn
  • Anders
  • Inrichting en inventaris

Opleiding en ervaring

Ik werk als docent en onderzoeker bij de afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Radboud Universiteit. Ik ben gespecialiseerd in de sociale ontwikkeling van kinderen en adolescenten. Zo kijk ik onder andere naar het belang van de klasindeling voor het sociaal klimaat en onderlinge relaties in de klas. Daarnaast werk ik nauw samen met een paar middelbare scholen om mentoren te ondersteunen bij het signaleren van zorg. Hierbij maken we vooral gebruik van de kennis die leerlingen hebben over de onderlingen relaties en mogelijke problemen die klasgenoten kenbaar maken. Tot slot ben ik betrokken bij het landelijke project 'Wat werkt tegen pesten', waarbij de effectiviteit van diverse antipestinterventies getoetst wordt.

Mijn expertise in twee zinnen

Ik ben gespecialiseerd in de sociale ontwikkeling van kinderen en adolescenten, met een specifieke expertise op het gebied van klasindelingen en het in kaart brengen van het sociaal klimaat in de klas.

Voorbeelden van vragen die ik graag voor u beantwoord

Waar kan ik op letten bij het indelen van de klas? Welke invloed kan een leerkracht spelen bij het stimuleren van sociale relaties in de klas? Hoe krijg ik een goed beeld op het sociaal klimaat in de klas? Wat betekent populariteit op school en waarom vinden kinderen dit zo belangrijk? Welke rol spelen klasgenoten bij het welzijn en functioneren van kinderen? Welke rol spelen klasgenoten bij pesten?

‘De klas verbindt, vormt en verenigt.’